Status of Hue bulbs not updating when using the official Philips Hue app

I just bought the Smartthings hub today but i am very confused. While using the ActionTiles to create a dashbord i noticed that the tiles for my Hue bulbs do not update when the bulbs are switched on/off via any of the Hue apps (the official Phillips Hue app included). After checking the SmartThings app on my Note9 i noticed that the status of the lights in the app is not properly reflected/updated whenever i use the Philips Hue app to turn the light on/off. Is this a normal behavior? Is my Smartthings hub defective?

The status won’t update immediately if you use a method other than smartthings to change the state, but it should update about every five or 10 seconds. The bridge will communicate the new state to your smartthings account on a regular basis.

If that’s not happening, contact support.

1 Like

Thanks JDRoberts, the status will not update in the Smartthings app regardless of how long i wait (i’ve been checking it several times even after 30 min or longer periods).

I find sometimes you have to close (properly) and reopen the app to pick up a change.

Thanks Inge_Jones, it seems it doesn’t apply to me. I have closed the app and even disconnected the phone from WiFi and cellular data. Then i have used both Google Assistant via my Sonos Speakers and the Dimmer/Hue switch to turn on/off the lights. Then i logged into the SmartThings IDE via my computer and noticed that the time stamp for the last activity of the tested bulb was not getting updated when using other methods than Smartthings to control the bulb. As expected, the time stamp for the last activity of the tested bulb updated immediately when using the ActionTiles (ie. smartthings) to change the state (remember that my mobile phone was disconnected from internet all this time and the connection to the cloud was made via the Smartthings Hub and not the Smartthings app). This makes me believe that the problem is caused by the miscommunication between the Phillips Bridge and Smartthings Hub

I think I’m having the same issue. My set up had been working fine, able to switch hue lights on and off through either smartthings or with the hue app and the status would show correctly in ST. In the last 2 weeks I can’t see the correct status and it’s preventing lights being switched off by pistons. Coincidentally I started using Webcore a couple of weeks ago, could this be the problem?

I have the same issue. Bulb looking off in app but are really on and automation of bulb not working. I can force status back on by enabling bulb in smartthings - then it tracks againg. If I however use the hue app to change the state, smartthings is again out of sync. I have tried waiting and restarting the smartthings app but the state does not align it self with the bulb.

I have looked in the IDE and I can see the changes doen thorugh Hue are not reflected

I solved the issue for myself. I removed the hue device handler and all the bulbs. I then reinstalled the hue bridge choosing “With smartthings hub” and then scanned to add all the bulbs again. Now they update instantly to correct status even when using the hue app!

1 Like

Can you explain in more detail what you did. Thanks.

It is sometime ago now, but what parts are you struggling with?