SmartThings Community

Different Shards Confusing Need Help


#1

Ok I am utterly confused. So I have had smartthings for over a couple years and has worked great. Most of my devices work great and are standard out of the box. I do I have some smart apps some from Yracine and I have had a some auto away and auto home thermostat settings.

So I got an ecobee and in the last week I purchased Yracine’s ecobee code. This is where I am lost. In his code he wants everything done on the “https://graph-na02-useast1.api.smartthings.com/ide” Shard.

I ignored the part of his instructions that talked about developer “IDE” because I thought I had it down. Well I didn’t an installed it in the “https://graph.api.smartthings.com/ide”. Well it didn’t work so Yracine said read the instructions and install it in the “https://graph-na02-useast1.api.smartthings.com/ide” shard. So I did and everything shows up.

While in the middle of this I have contacted support and they have said everything needs to be on the “https://graph-na02-useast1.api.smartthings.com/ide” shard.

Well nothing is on my “https://graph-na02-useast1.api.smartthings.com/ide” shard except Yracine code I just put there which works correctly now.

Well I just got and email from support and now they are saying "Thank you for contacting me!

Your hub, devices, SmartApps, and device handlers are all on https://graph.api.smartthings.com

Please only login to that shard to work with your account.

If you have any further questions, please do not hesitate to email me."

Can someone please help me?

Thanks and sorry if I am missing something simple


Visonic Door/Window Sensors $10
#2

Each smartthings hub is assigned to one and only one shard. You will be allowed to log into the other shards, which is weird, but you won’t see any of your devices there.

I’m not sure what the confusion is with @yvesracine Ecobee instructions , but generally you need to install smart apps on the shard where your hub is assigned. Which will be different for different people. The one you mentioned, NA02, is the one that was typically assigned to new North American accounts established after November 2015. UK accounts and older North American accounts are on other shards.


(Yves Racine) #3

@millendan,

I never said to you to install everything on “https://graph-na02-useast1.api.smartthings.com

Part of the installation steps is to check on which shard you are. And, to do this, you need to do a check which is described in the same thread that @JDRoberts refers to.

Please carefully read the prerequisites in the readme at my github.

Regards.


#4

Yracine you did not tell me everything needs to be installed on the na02 Shard, but you did tell me to install the code in the nao2 shard "as indicated in the prerequisites. After rereading your instructions it does say “Determine your shard, please consult this thread:
FAQ: How to find out what “shard” (cloud slice IDE URL) your Account / Location is on?

I assumed because it didn’t work it was on the wrong shard.

No worries. I am going to delete it and reinstall it on the api.graph shard.

Please don’t take this as a jab if anything its my fault for not understanding the shard stuff. And the smartthings support sent me conflicting information one time saying I need to use the na02 shard then I need the api.graph shard

Thanks for your support and quick replies

Dan


#5

Ok

FYI I put everything back on the “https://graph.api.smartthings.com/ide” and it works correctly. I am still waiting on supports answer on what they want me to do. At this point I think it all needs to be on the “https://graph.api.smartthings.com/ide”…

Thanks for the response

Dan


(Robin) #6

@yvesracine

I just took a look at your website and I think you need to think long and hard about your business model.

Using the word ‘contribute’ is misleading and could lead some to think you are a not-for-profit company relying on donations.

The ‘contributions’ are mandatory and therefore should be called a ‘fee’.

I appreciate you need to cover your costs and turn a profit, that’s your choice… But your terminology is misleading, if not fraudulent (UK trading standards would be very interested in this).

Other developers on here ask for ‘voluntary donations’ which I often pay, but only after I’ve had a chance to test the quality first!!

Your statement that updates are available only if users like your posts or write positive feedback on this forum is morally wrong!


(Robin) #7

This version is free… But I’m sure you can ‘donate’ if you like it:


(Raj Karamchedu) #8

@millendan, here are a few recent updates to the Documentation that address the shard confusion. It comes down to this: you need to be on the correct shard. The docs below elaborate what you must do before installing a SmartApp or a Device Handler, to be on the correct shard.

http://docs.smartthings.com/en/latest/tools-and-ide/editor-and-simulator.html#creating-a-new-smartapp
and
http://docs.smartthings.com/en/latest/publishing/index.html

Raj


(Ron Talley) #9

I just make sure I, 1st log into the IDE, then hit my correct location which prompts another login.

I too started off on the https://graph.api.smartthings.com/ide and somehow got migrated to the https://graph-na02-useast1.api.smartthings.com/ide and had installations in BOTH Shards.

Caused all kinds of issues and problems for me. Finally deleted everything and started over and no more problems.

Might have just been a weird transition period.


#10

Robin, Raj and Ron

Thanks for the posts! I think I have it straight I had one of the smartthings tech send me an email an confirm I should be using the https://graph.api.smartthings.com/ide. I did delete everything on the na02 shard. I believe I have all of Yracine code working correctly. I do however need to figure out some of his add ons work. currently I have the away from home and resume prog but it keps turning on an off when people come home.

I switched from the nest and had the auto away an auto home from sifjohn1 and worked perfectly. Still not sure I should of switched

Thanks again for posts


(Ron Talley) #11

Truthfully, If I was to do it all over again, I would have gotten a regular Z-Wave therm for both upstairs and down then get ZooZ or similar 4-in-1 Sensors.

They do luminescence, motion, temp and humidity. It takes the Ecobee Sensors 30 minutes to update motion. Temp can update every 5 minutes.

There are community SmartApps that do the same thing as the Ecobee. Basically average temperatures and use Follow Me, Smart Away and Scheduling. Alot of tinkering but the added bonus of having motions and light sensors for automation and bottom line price way cheaper than the $700 I spent on 2 EcoBee3 and 6 additional Remote Sensors.

I’ve been dealing with the 30 minute limitation but now it time to move on.

Still a great Therm!


(Yves Racine) #12

@rontalley,

There are many benefits of using an ecobee over a “dumb” z-wave thermostat.

See my analysis here:

http://thingsthataresmart.wiki/index.php?title=My_Ecobee_Device#Why_ecobee_vs._other_connected_thermostats.3F

And, with My Ecobee device and my smartapps, you can use any ST connected sensors with the ecobee thermostat to reproduce the smart away and follow me features.

It’s the best of both worlds: ST and ecobee working together for more comfort and energy savings in your home (and you’re not locked in with some proprietary ecobee sensors).

Regards.


(Ron Talley) #13

Proably more upset about the Remote Sensors than anything. I actually love the EcoBee and stayed playing with it when I first got them but like they say, Hindsight is 20/20

In regards to the analysis, I think that it is a little unfair because there are plenty of community apps that can make a regular “Dumb” Therm very very very Smart. Especially using CoRE.

Cons:
No scheduling capabilities when connected to a Home Automation hub.

Limited features (not able to control other devices such as humidifier/dehumidifier/HRV/ERV)

Not as responsive (especially for battery-powered thermostats)
Depends on who you ask. I turn on/off my therm with EcoBee3 and it still takes 5 minutes to turn off and 2-3 minutes to turn on. But hey, what 5 minutes amongst friends? I can tell you that 30 minutes to update motion is not that responsive at all.

But again, The EcoBee will have paid for itself within a couple of years and it is a great Therm!


(Yves Racine) #14

Hi @rontalley,

I don’t know how long you’ve been under ST, but I can tell you that you don’t want to exclusively rely on the ST scheduling for heating/cooling your home because of past issues with the scheduler. It’s better now, but the issue has been recurring from time to time. I live on the East Coast, and I’m glad to have a smart thermostat like Ecobee. Especially when paired with My Ecobee device due to its reliability.

If you rely on a dumb z-wave thermostat as your main thermostat, then you should read the followng threads:

Regards.


(Ron Talley) #15

Yeah, I see your point. Again, my gripe is with the remote sensors. And in order to use a 3rd party sensor, you have to use a 3rd part SmartApp…like the one you offer? Right?

BTW, I am a subscriber. :sunglasses:


(Yves Racine) #16

Yes, I know that you’re a subscriber and thank you for your contribution!

I have a “free” smartapp (provided that you use My Ecobee device) that can do the “follow me” and “smart away” features at my github…
It’s called MonitorAndSetEcobeeTemp:

Regards.


#17

I see your “awayfromhome” which works well setting the temp,

I tried your “resumeprogram” I didn’t have success with.

Where is the “follow me” and “smart away”?

Dan


(Yves Racine) #18

Hi,

You should read the following documentation under the ST communitiy wiki. All my smartapps are described here (with the prefix ‘ecobee’)

http://thingsthataresmart.wiki/index.php?title=Category:Unpublished_SmartApps

Also, please read my posts below about the follow me and smart away features within
MonitorAndSetEcobeeTemp:

Also, if you want to resume your program, you should the ecobeeResumeProg smartapp which is used by many contributors witthout any issues for months (more than 2 years actually) now.

Regards.

EDIT: Please look at the troubleshooting section in the ST community wiki for each of the smartapps if you have any issue.