SmartThings Community

[RELEASE] Lock Manager

smartapp_locks
(Brad Gehring) #1294

What does review and manage active lock codes mean? On my Schlage 468 I only see a blank slot number even though I know them to contain 4 digit code. I would like to be able to see the actual code and slot number for a specific lock, whether entered through the lock manager app or from the lock keypad. Is that possible? When you say review and manage lock codes assumed it meant all codes in the lock.

(Steven Azari (Captain Comedy)) #1295

Hey I just got this app (I got smartthings yesterday)

Just wanted to say, I tried home assistant and open hab, and smartthings (with this) is by far a superior product. Well done in making a great tool, and your instructions are well documented, thanks for spending time to write up documentation for all levels of smartthings exposure.

Kind regards
Steven Azari

(jkp) #1297

Make sure you enabled notifications for both the lock and user in Lock Manager. Enable push notifications as well and then enable for lock/unlock.

(Emmet Lynch) #1300

This looks really cool.
But I am struggling to Get going.
I am failing at the first step of the user guide.
I dont seem to have the option "Enable GitHub Integration"
Any ideas ?

(jkp) #1301

If you click on the lock you installed, there is a notification section in it as well that needs to be enabled.

(Steven Azari (Captain Comedy)) #1302

You might have already enabled github integration, if not (and you are in the UK), there is a post providing a direct link to the github integration process.

Good luck.

(Emmet Lynch) #1304

Thank You so much.
Have it working now.
Great app.
Very well put together.

(jkp) #1305

Not sure what to tell you at this point. Perhaps you can try typing in your phone number manually instead of selecting a contact in your address book. Other than that, hopefully someone else will know and can assist.

(Steven Azari (Captain Comedy)) #1306

Hi, I am using the Yale Keyfree Connected lock with Z-wave module, it’s a standard door lock (handle with lock) with a keypad and key override. I have this correctly setup and everything works great.

However, I have noticed that the door lock standard setup, is different from adding a key pad.

The instructions state NOT to add keypads for door locks that come with keypads, but there is missing functionality in the standard door lock.

The standard door lock setup, doesn’t include notifications for incorrect keypad attempts, while the keypad does, this functionality would be useful for anyone with either locks… so not sure why it’s been omitted from the standard setup if we aren’t supposed to use the keypad along side it…

I have tried to enter an incorrect entry 3 times, and didn’t get any notification despite the keypad saying to alert after 1.

any help is greatly appreciated.

(Steven Azari (Captain Comedy)) #1308

I have removed the “Lock”, and kept the “Keypad”, even though my door is both, unfortunately still not getting any notification.

(Jeff) #1309

First, thanks for making this!

I have the Keypad Schalge Connect. I set things up and it is working with ST and it appears I have successfully installed the lock manager.

I have one issue. The Lock Manager is not remembering anything. I set up a Lock and a User. I then leave the app and come back in and it is all gone. Help!

(jkp) #1310

Use the Lock Manager in Automation: SmartApps not the one in MarketPlace: SmartApps: My Apps.

(Dana ) #1311

Anybody able to suggest any simpler, less destructive troubleshooting on this issue, before I try a lock reset?

I’ve got something going on w/codes.

First issue:

A few weeks ago I set up a new use/code, lets say as 12345. That worked fine.

Then decided I wanted to change it, let’s say to 12346. Result:

  • Original code still works
  • Updated code does not work

Second issue:

Just today I set up a new user w/code. Result:

  • New User Code doesn’t work - waited several hours to ensure it wasn’t an update lag issue. The new code is rejected when I try to use it on the lock.

I’m being careful to use the correct number of digits (5) for the codes, and also ensuring that I don’t try to use a slot already taken by a previous account.

Lock is Schlage Camelot, and as I posted a couple messages up, I have the latest DTH/SmartApps installed from your repository, and am using the Schlage-specific DTH for the lock. The lock is 10’ away from two GE Zwave switches that act as Zwave repeaters, so communication between hub and lock should be fine. Other Zwave devices in my house much farther away work w/out issue.

Is it time to reset the lock and start over, or are there smaller steps I can take to troubleshoot and attempt to resolve these issues w/users-codes? I have the lock in several automations and would prefer to fix things w/out a reset if possible.

(Jeff) #1312

Thank you!!!

Time to make a donation now.

(jkp) #1313

Did you delete or disable the old user accounts you were replacing?

#1314

The Lock Manager app doesn’t have a feature to send text/notifications when an incorrect code is entered from the lock. I believe @ethayer previously mentioned this was a feature that he would look into potentially adding in a future update.

#1315

From my experience (and others also), modifying an existing code doesn’t seem to work well. It’s best to just delete the user and re-add them as a new user/code. Make sure you give it a minute or two for each deletion and add for it to sync to your lock (it should show in your “Recently” actions within your lock’s activity that user codes/slots were removed and added).

For your issue with the new user code not working. Are you sure the new user was added completely? The new user exists and was saved properly and enabled? When adding a new user, I have to press Save and Done several times to make sure the user was properly added.

1 Like
(Dana ) #1317

Thanks, @japhule.

Deleted users, saved to complete delete successfully. Waited two hours, and the old code that the deleted user was set up with still works. :weary:

So my bits appear to be twisted up more than usual. :blush: It is not fun to be special.

Also, can’t view the lock info screen in Lock Manager. If I select the lock, in the lock manager app screen, I get below. Been this way for hours.

Seems like it’s time to start over…things aren’t working right.

#1318

Did you ever set up any codes manually on your lock before setting codes up with Lock Manager? That’s the only other thing I can think of that could be causing issues.

(jkp) #1319

I have found that you should disable the user account first, wait a few minutes and then delete the user acccount for it to be successfully removed from the lock(s). Otherwise you end up in the situation you described.