[RELEASE] Door lock code/lock user management (create, delete and schedule codes) with automatic lock/unlock, custom user actions and SHM/ADT integration

smartapp_alerts
dth_locks
smartapp_security
smartapp_locks
rboyapps

(michael) #1067

I am using this app with kwikset 914. All programmed codes working fine, but I kept getting these messages every minute in my Smartthings App for my kwikset lock:

  • code 1 is not set
  • code 2 is not set
  • code 3 is not set

  • I have a total of 5 codes…they all woking fine, so curious anyway to stop these ‘polling’ of code not set from this App?

Also separately seeing these notifications under my hub tab:

  • requesting lock to add permanent code Guest1 to user 1, code: 1211
  • requesting lock to add permanent code Guest2 to user 2, code: 5655

I am guessing these ‘requests’ are what is causing the ‘not set’ messages from the kwikset lock. Any help or info to resolve this would be appreciated. My only concern with these is that it is killing my battery for this happening every minute, one for each code.

Thanks!!


(Josh) #1068

Ok got the right app now
Question trying to add a second phone number to text notifications to
; can be added using the pause function key but when I enter the 2nd number and hit next the ; disappears and it becomes one long string of numbers
I’m on iOS


(www.rboyapps.com - Make your home your butler!) #1069

Make sure you follow the instructions on the website in how to clear the codes before programming new ones. This happens when you have a bad lock database. It needs to be cleared on a fresh install.


(michael) #1070

Many thanks RBoy. Will give reset a try. Found your clear/reset instruction.


(Dale C) #1071

OK I have my issue narrowed down that I reported on post#1061

It is a weird problem but easy to replicate. It seems only MY code is not running the I’m Back! routine after successfully entering a code. The others user codes all execute the I’m Back! routine just fine? So my user code is in position 1 if that matters? Do I have a damaged database somehow? Do I need to reset it?

UPDATE: I got it working by a work around.:nerd: So even though I had set the global Door Unlock Actions to Run Routine I’m Back! I went into the first user position and used the custom user actions under the “Click here to define actions for Dale” and set the I’m Back! routine to execute there as well. Now it is working for me however something isn’t right for the global to not be working on that first user.


(www.rboyapps.com - Make your home your butler!) #1072

Just a note based on questions we have been receiving.

Not all locks are 100% compliant with the Z-Wave specs and some locks like Yale (some European locks like IDLock) use multiple standards across their models. Folks using the stock ST Z-Wave Device Handler may see issues such as Code 0, Code 1, Code 255 or Code 99 being reported from such lock models because the stock ST DTH does not take into account these non standard locks or differences between lock models and firmwares.

Please use the Enhanced Z-Wave Lock Device Handler below, it will resolve the issues folks may run into regarding these non standard and other firmware quirks of various locks. Particularly for Yale users who are facing the code 99 issue.


(David Evans) #1073

Hey RBoy, I have the Schlage BR469 and have been using this code along with the multi-user management with success since I got the lock. Up until a recent version, the AutoLock used to allow for times of 5 minutes or whatever was desired, but in the current version, I see two AutoLock settings, however the second one with a maximum time of 60 seconds always applies. It used to also prevent the door from autolocking, or would at least re-open if the door was open to prevent the barrel from being struck if the door is accidentally closed. This also doesn’t seem to work for me now either. Any thoughts?


(www.rboyapps.com - Make your home your butler!) #1074

Are you referring to Lock Immediately and Lock after Delay? The lock after delay setting (per user or globally) has no no restriction on the time limit.

That’s an ST hub/platform issue, could be related to the recent firmware update or the ST platform outage/performance issues. Everything has been running slow or timing out. Reboot your hub and do a Z-Wave repair and wait until the platform performance resumes normal operation.


(denisilic@hotmail.com) #1075

Hi Rboy,

The codes were working recently and automatically starting and stopping. With the new patch of the device handlers, seems they stopped starting and stopping automatically.

Could that have had an effect?


(www.rboyapps.com - Make your home your butler!) #1076

If you’re referring to schedules codes it could be just to do with the recent platform issues. Simplest way to restart them is click on the Arrow button next to the SmartApp name in your list of installed SmartApps on the phone. This will reinitialize the SmartApp, timers, schedules and reprogram all codes and force a security audit/verification.


(denisilic@hotmail.com) #1077

I used to have an issue with the “scheduler” I think you called it (I’d set an “Expire on” code, it would be for X date at Y time, and the time would come and pass and the code wouldn’t activate.

It seemed to have fixed about a month or so ago, and it was doing it without my intervention.

I updated the device handler last week, and it seems to have stopped doing it automatically and now I have to go into Smartthings App once the code start time passes, and it’ll activate then, but not if I don’t log into smartthings.

Hope that explains it.


(www.rboyapps.com - Make your home your butler!) #1078

Yes that what I had referred to, the ST platform scheduler performance recently is probably why you’ve been seeing the issue, just reset it as per the instructions in the previous post.


(Trond) #1079

Hi. Ive bought your Smartapp and Im using it on a IDlock. Ive set up with 2 user IDs as this is the maximum for IDlocks. However the lock uses name from User1 and code from User2, and my “master” usercode stopped working.


(denisilic@hotmail.com) #1080

Tried it (re: pressing the arrow next to the app name). Seems to do nothing (doesn’t take me to a menu), other than look like it was pressed and then toggled off the highlight. Is this working as intended?


(www.rboyapps.com - Make your home your butler!) #1081

Correct. It doesn’t open any pages, forces an internal re-initialization.


(www.rboyapps.com - Make your home your butler!) #1082

Are you using the Universal Enhanced Z-Wave Device Handler for your lock? IDLock have special programming mechanisms and don’t report/work properly with the stock ST device handler.


#1083

Hey RBoy, first, thanks for the great apps and device handlers. I use the lock related ones and they have been totally smooth, but I do have a feature request.

I like to get notifications on lock/unlock/jam/etc, but they’re really not necessary when I’m home. It would be great if I could not receive alerts based on a presences sensor. I see some options to “NOT run above lock actions when … people are present”, but it is not clear if that applies to the alerts too. Maybe move all the alerts to their own section and have a Presence and Mode(s) option just for alerts?

Thanks,
Omen


(Cristofer Johnson) #1084

I have a Yale YRD210. If I open the door with the master code I get a bunch of notifications the the door was unlocked by an unknown user. Anyway to stop this?

Also, is this new?
GMT-0500 (CDT): info Retry programming disabled, assuming user was added successfully to the lock


(www.rboyapps.com - Make your home your butler!) #1085

Make sure you’re using the Universal Enhanced Z-wave Lock DH, the stock ST Lock DH does not support all locks but the enhanced supports almost every lock in the market today.

You’ve disabled the re-verification option on the first page setting (under advanced options).


(www.rboyapps.com - Make your home your butler!) #1086

Thank you, appreciate the support.

Each user has their own notification button (notify on unlock) under their names/codes and when enabled it also provides a pop up option to notify only when in certain modes. So if you set the mode to say night/away then when you’re in home mode it won’t send any notifications.

Since users have their own notifications (other all clubbed under one option, jam and invalid users cannot be disabled due to security concerns)
EDIT: Presence based notifications for lock/unlock will be added in the next release

However Lock and Unlock Actions are already linked to presence of users and specific modes.

We have a new update coming out in a day or so with some additional features.