My Routine based on Sunset Routinely Fails

And Tonight they turned off on schedule. Figures. We will see tomorrow if they are back to normal

Well my sunset routine worked fine yesterday.

So to my original question, is there any way to test sunset/sunrise routines w/o waiting for the event?

Thanks
Rick

1 Like

After having my routines fixed for 1 day or so, then failing again, today I e-mailed support again to ask about the state of my ticket and if they could help. Today has been the first day that I am truly disappointed at SmartThings. Like truly, truly disappointed. I got two e-mails after the one I sent today, both stating the same thing, obviously giving away they were templates. To make things worse, on one of the e-mails, they didn’t even bother to change the name to whom it was adressed to my name! And to make things really worse, I double-checked with the last e-mail from three days ago, and it turns out it is the same template. Have a look for yourselves:

e-mail from January 20th:

e-mail from January 24th at 4:44 PM

e-mail from January 24th at 7:17 PM:

This is my first time that the SmartThings support team has let me down this much. Very sad.

1 Like

I got the same email, word-for-word. They must be cutting and pasting.

I did what they said and it’s still not working. Pretty frustrating!!! :grimacing:

1 Like

Mine failed last night again - 6 days in a row now. The routine that turns them off at a very specific time has been failing along with the sunset routine for as many days.

I seem to be having the same problem as everyone else.

According to “Platform Status”, time based routines are “Degraded Performance”. http://status.smartthings.com/ What ever that means.

At first I thought it was related to the fact that I had managed to get two Security Monitors attached to my account after I added a Cree Connected bulb. ST support did get the extra one removed but they were slow about. Took over a week, so I think they are swamped with service requests.

Funny thing is that the smartapp Rule Machine Rule machine - as per the app developer, this app is no longer available for new installs, distribution, or support has similar functionality to the built in apps and has yet to miss a time based trigger, although I have only used it for a few days.

In addition to missed time based triggers, I am also seeing a lot of “unexpected errors” when looking at the notification messages and activity feed, and both lists are extreamly short. E.G., even though my week end events are very similar to the week day, the only event messages that were shown were from manually triggered events. Months ago I would have dozens and dozens.

My sunset based triggers are consistently failing as well.

When I go to the Event List in the IDE to try to see what’s going on, it appears the log has been truncated about the same time the failures started occurring - all events listed for the light switches are device/physical (me turning lights on when I noticed they were supposed to be on but weren’t).

I have a whole bunch of hardware devices sitting in boxes waiting to be installed, but I just can’t muster the energy to do it when they aren’t going to work reliably anyway.

I have a v1 hub.

1 Like

Success

So. I decided to try something and got my two routines, which have failed the last 6-7 days, to operate successfully yesterday. Whether it works today is another matter.

Steps Taken
Delete routines associated with the failure(s). After deletion, I added each routine back with a slightly different name. My sunset and then turn off routines both worked correctly. My current theory is that it would not have worked if I hadn’t deleted and renamed. I believe this may be the case because during the days of failure, I would go into each routine, modify something, and then click “Done.” That process, recommend by Smartthings support was not successful.

Might be worth a try.

The Sunset Routine worked for the second day straight.

I did just what you suggested, but no dice. None of my sunset routines, or sunset based rules fired tonight for the 7th day straight. sigh…

So far, my sunset routine has worked 4 days in a row since setting it up. I’m pretty happy overall. Only had 1 issue where the dashboard said I was disarmed and when I opened the front door it triggered, other than that, things have worked very well

Rick

1 Like

So I have been having the same issue as everyone else since the 18th. I use Routine Director and my routines have not been firing properly since then. When I went into the IDE and looked under the listed smart app Weather Station I could see the both my Sunset and Sunrise jobs were “waiting” with dates from the 18th. So after trying some basic troubleshooting and deleting and re adding smart apps it hit me! I updated my location within the app by doing the following. This was within the iOS app.

1 Clicked the three dots on the top right
2 Selected my location
3 Clicked the gear icon
4 Clicked the + icon for to set where home is on the map
5 I then moved the location of my home on the map down the street and saved it.
6 Went back into the same spot and moved the geo fence back to the correct location.

Now when I went back into the IDE under weather station I saw a new scheduled job that was going to execute within a minute with a name along the lines of “Location Change”

After the time went by I refreshed the Weather Station smart app within the IDE and I now see the Sunset and Sunrise jobs scheduled for tonight and tomorrow mornings dates!! So I will see if this evening if the Sunset routines fire properly but now I am very confident they will! Anyways I hope this works and hope this helps others.

My lights that are triggered by “sunset” worked for the first time last night in a week after I deleted the SmartLighing routines and recreated them with a slightly different name and then set an offset of 2 minutes. Not sure which of those worked, but just deleting and recreating the rule did not do anything.

Did you delete and then add them back with a different name?

I’ve been having the same problem for about 2 weeks now. I fired off a support ticket yesterday hoping to get some sort of response, but alas there has been none. Lack of a phone number to call, and live in-app chat no longer existing is making it hard to want to keep this device.

My routines seem to be fixed again. If they keep on going for three days, I’ll consider it fixed.

2 Likes

I wrote above that my problems seemed to have resolved themselves. That lasted for the weekend. All the same problems returned on Tuesday 1/26. Very frustrated at this point as this has been ongoing for more than a week.

I did get some feedback from support, but it was unhelpful and focused on only one red herring symptom related to presence monitoring.

Grr.

So after I changed my location within the mobile app and saw that my Sunset And Sunrise jobs were once again up to date, my issue has been resolved and everything is firing as it should!

2 Likes

OK, which one of you guys moved the sun? :astonished:

I have a Smart Lighting automation that turns on one light at sunset.

Yesterday it went beserk and issued the same command about 5 times in two minutes.

Then tonight, it didn’t fire at sunset. It did, however, fire one time–about 50 minutes after sunset.

I haven’t changed anything. But obviously something’s wobbly somewhere. Maybe it’s that new planet. :rocket: :full_moon_with_face:

1 Like

FRICK, my routine has been great since I created it over a week ago, today it fired as desired/on time then about 10 minutes later, the light went out and another (not part of the routine) came on, go figure

Went from elated to :frowning:

Rick