Ikea motion sensor

Has anyone tried modifying the device handler to see if the lux readings get reported ?
I have a few of the 1st Gen ones but will buy these of it reports lux.

Looking again at what clusters the new vs old sensor report supporting:

New: 
inputs 
	0000 - basic
	0001 - power config
	0003 - identify
	0009 - alarms
	0020 - poll control
	1000 - touchlink
	FC7C - ????
outputs 
	0003 - identify
	0004 - groups
	0006 - on/off
	0008 - level control
	0019 - ota bootload
	1000 - touchlink

Old: 
inputs: 
	0000 - basic
	0001 - power config 
	0003 - identify 
	0009 - alarms
	0B05 - diagnostics
	1000 - touchlink
outputs: 
        0004 - groups
        0006 - on/off
        0019 - ota bootload
        1000 - touchlink

Looks like I was referencing a cluster list that had the endianness of the bytes flipped and mistook the 0004 groups cluster as the 0400 illum measurement cluster :man_facepalming:

We can see though that the new sensor does support the level control cluster as an output. This is most certainly used to support the new feature added by the new motion sensor to turn lights on to a specific level when motion is detected.

2 Likes

They must be supporting some luminance measurement, as you can define by the button when to control the lights, always (day/night) or just night.

In that case the sensor would support measurements and utilize it internally but not expose this information through any (standard) Zigbee means.

Not able to see consistent reliable behaviour with the new model, multiple resets, tried covering the lux sensor, maybe I have a dud?
20191014_111052

What do you mean consistent? What is your problem?

I only get motion alerts, and only sometimes if I completely cover the sensor, I’ve tried using both day and night settings.

They have a sleep period of 3 minutes after they detected motion. The DH was written that way, that it will clear the motion detection after that time.

1 Like

You can test them with a Tradfri bulb if you pair it directly to the bulb.

I paired my new model motion detector with ST. After this I have not been able at all to pair it with any lightbulbs, so did a scene where certain lights go on after activity has been found. This works fine, however I think the reaction time before lights go on is a little to long. Is it only made to pair with one device?

The motion sensor in the IKEA environment controls lights directly paired to it. (I think up to 10 bulbs.)

In Smartthings it goes around the world as it is cloud connected. Motion triggered, command sent to cloud, cloud processing and SmartApp use, action trigger back to Smartthings connected lights, each turns on one-by-one (popcorn effect). So you might going to feel a delay, but it shouldn’t be too long. If you see multiple seconds, then your internet connection might be too slow/overloaded for it. Might be…

1 Like

Well, the delay is about 4 seconds maybe, but I wish it was faster. Ill try again later on to pair the sensor directly with the bulbs. But for some strange reason, I have not been able to so far. Before pairing it to ST, i could pair it to bulbs though. However the pairing is never as easy as it should be. Tried many times before succeding.

You shouldn’t have that long a delay
I use one in my hall that triggers a morning routine and three lights come on nearly instantly.

Maybe I have many “jumps” between several zigbee units. I´ll continue trying different ways and see if I can improve it somehow.

1 Like

Is there a chance the motion sensor has the same incompatibility as the Tradfri 5 button remote with V1 hubs?

Yes. It is incompatible with the v1 Hub too. Sorry for the bad news.

Hello, 3 minutes is too many time for me, there are some way to change it for example to 30 seconds to clear the presence+

Thanks

It is a device hard coded value to keep batteries last long. If you need something more instant buy a SmartSence/Smartthings motion sensor.

@JDRoberts, I remember that I have read somewhere that there is some functional sensor difference between the old and new IKEA motion sensors (PIR vs ???)

Do you remember what is it? What sensor the old one has? Or do I remember wrongly?

As far as I know, they are both PR sensors.