Best Motion Sensor (2014, now out of date)

@jaydenaphillips, this may be due to the technology used. Zigbee (smartsense) is slightly more responsive than Zwave (monoprice sensors).

Here’s a little cheat sheet:
IoT-Communications-Device-Uses-Infographic

1 Like

So, since majority of my network is z-wave, get a good enough network coverage while on battery?

Oh, and I know this is covered before but anyone got the Iris Zigbee stuff working? The prices are really good.

@NomisR, I don’t think it’ll work with our current hub because they’re using zigbee HS and not HA. Not sure if the ST team is considering adding HS support on the version 2 of their hub, but that’s probably our best chance.

There are a few iris units that are zwave that you can pick up from lowes. I’ll start a thread on it.

As I understand it you can only support one Zigbee protocol at a time.

i don’t think so…because ST is supporting Zigbee Light Link bulbs aren’t they?

Has anyone tested the Fibaro Motion sensors yet? They’re not officially out in the US yet but since there’s European users here, just want to see how they are. They look really small and interesting looking.

I’m new to ST, my WeMo motion sensor drops off the ST system after approx 2hrs, I see Joe’s post mentions the same. Any updates from ST on this? @Tyler. I would say it falls asleep, but it’s not my WeMo motion (during this time it shows perfectly on the WeMo App), it’s the ST App / and even in ST IDE log it stops showing communication from my WeMo motion.

If I go into the ST “Things” and click on refresh for my WeMo Motion then ST starts talking to it again (for an hour or so).

Any fixes for this???
Thanks

@joegeiger

UPDATE: I now use Pollster to keep my WeMo Motion alive and it works great, once every 30min is enough.

My WeMo motion sensors were working well when I first got them. Now, seem to be having the same problem you guys are mentioning.

I don’t think there is a “best” all around sensor, they all have their strengths. I have not had the bad experiences with the Aeon Multis that others have had. I have two outdoors, and four indoors. As far as motion is concerned they have been very reliable within their distance limits. I will note that both of my outdoor sensors are under covered porches as I only want to monitor my doorways. I have had some issues with the aeons not reporting temp and humidity data in a timely fashion, and the lux reading seems to be very random. I have one SmartThings motion and it is the fastest to trigger a light on motion, but it is also the most expensive solution. I have one ecolink motion and while it seems very accurate, the 4 minute delay throws some of my triggers off.

No improvement in ST talking to my WeMo Motion, communications still end around 67 to 72min after I last refreshed WeMo Motion using the ST “Things”.
To get it to work again I need to click on refresh and it’s only good for approx another 70min. Worthless for what I use it for.

@Dave Do you have other Wemo Motion units? Or just one? What have you done to troubleshoot it? Do we know that other people are still experiencing the same issue?

How about the Wemo App? Does it still work when you do not see it working with ST?

@theedpope
I have been talking to ST support (Jeanette) for the last week, no luck yet.

I have the WeMo motion and WeMo outlet, they talk to each other just fine using the WeMo App (yes, even when ST is not talking with my WeMo Motion).
Others on this board with WeMo motion that have responded sound like they gave up because it’s just not working.
I watch the IDE Log and every time right around the 70min mark communication goes dead.

I like the WeMo motion because it’s not battery powered, can sit on the floor, updates often (about every 20seconds), and I already own it, it is also a good backup because it can text me when there is motion (using IFTTT).

Thanks for the help!

Ok,

Others with ST and Wemo Motion. Are you seeing the same issues? If not, what are your current issues?

@Dave have you reset your Hub Recently?

I power cycled my hub, yes.
Others on here with WeMo Motion that responded told me they were having the same issues.

Yesterday, I asked support to add in an automatic REFRESH signal every 30minutes (sent to WeMo Motions) to keep the communications alive. Let’s see if they do it and it works. It works on my end if I manually click REFRESH.

UPDATE: Uninstalling everything WeMo related and then reinstalling has fixed this problem.

Ok this sounds good, please let us know if they are able to get this to work

Juuuuust triple checking on the Iris stuff working with ST.

Lowes is running a promotion where if you buy 3 motion sensors, you get a 4th free. That makes these puppies $18.75 each.

Anyone got these working with ST?

Generally IRIS branded items do not work with ST. Only items that are another brand but say works with IRIS will work with ST (if there is a device type)

Their motion sensor is IRIS branded, I’m pretty sure it does not work.

Resurrecting this thread wondering if any newcomers have come on the market in the past year or do people still like the smartthings/monoprice/aeon labs choices.

If you’re in the US and close to a Best Buy, checkout the PEQ branded motion sensors… just like STs.

Has there been any change on this since April? I would be interested in getting folks thoughts on the new ST motion sensors .